Kerjaya

5 Contoh Penulisan Resume Menarik oleh Sergey Brin (CoFounder Google)

Sergey Brin adalah salah seorang yang paling kaya dalam dunia malah mahir dalam bidang teknologi. Pengalaman hidupnya bermula pada tahun 1996 yang mana Brin tidak hanya menggunakan sijil Ph.D  di atas kertas sahaja, malah beliau mampu memberi impak yang besar kepada dunia.

Ini terbukti apabila resume Brin 20 tahun yang lepas masih berada dalam di dalam dunia “online” untuk pembaca atau “job hunter” jadikannya sebagai contoh. 

Ini adalah resume Brin 20 tahun yang lepas dan Brin membuatnya masa beliau sedang menghabiskan Ph.D di Universiti Stanford.

Resume Sergey Brin

Apa yang menarik dalam resume Brin?

1) Resume Brin tidak menggunakan ayat yang terlalu panjang. 

2) “Grammatical errors” kurang dalam resume Brin.

3) Mempunyai details yang “nice” dan menarik minat untuk orang baca.

4) Di bahagian (Work Experience), Brin menerangkan setiap satu apa yang beliau pernah lakukan di setiap syarikat yang beliau pernah bekerja.  

5) Yang menarik lagi, Brin menggunakan “link” dan “HTML code” dari menaip atau menulis ayat yang panjang dalam resume beliau(Bijak menjadi lain daripada yang lain).

Selain itu, hasil kerja Brin seperti research dan artikel yang pernah dibuat sebelum ini pernah diterbitkan dan ditonjolkan sekali kepada bakal majikan.

Brin juga bukan seorang yang “slacker” .

“Slacker” bermaksud orang yang pemalas bila ada kerja atau orang yang suka mengelak bila nak buat sesuatu kerja. Dan Brin bukan salah seorang daripadanya kerana Brin pernah menyertai 5 latihan industri dalam tempoh masa 3 tahun. 

Brin yang tiada pekerjaan sebelum ini telah berusaha sendiri untuk tubuhkan Google yang bernilai $43.6 bilion. Kerjayanya sekarang adalah sebagai seorang Presiden atau CEO di syarikat Google dan Alphabet.

Beliau juga tertumpu kepada membuat algoritma untuk “personalized movie recommendations” dan mencari cara untuk mengesan kes seperti “copyright infringements”.

Lebih hebat lagi beliau telah membeli lapan jet peribadi dari Pengerusi dan co-founder Alphabet iaitu Eric Schmidt dan Larry Page.

Untuk projek yang akan datang, Brin telah mengambil seorang kapten yacht dan juga “personal shopper” untuk membina kapal udara gergasi. 

Brin masih lagi memikirkan strategi-strategi rahsia untuk membina kapal tersebut. Selain itu, Brin pernah berkahwin dengan bekas isterinya, Anne Wojcicki adalah CEO 23andMe.  

Ini antara tips dan contoh penulisan resume yang boleh anda ikuti.

 

Pendapat anda?
Share: