Umum

5 Tips Mudah Untuk Anda Berfikir Secara Kreatif

berfikir-secara-kreatif

Untuk berfikir secara kreatif anda perlu terus berfikir secara berterusan dan mendalam. Kreatif bermaksud berfikir atau mencipta sesuatu yang baru yang mana idea datang lain daripada yang lain.

Ia juga bermaksud meneroka, mencari makna dan dapat menyelesaikan sesuatu masalah secara innovatif. 

Terdapat beberapa cara untuk berfikir secara kreatif, iaitu :

1) Tanya soalan sebanyak yang mungkin 

Teknik berfikir secara kreatif mestilah selalu bertanyakan soalan. Mereka selalu tanyakan soalan seperti “Mengapa?” atau “Kenapa?” sepanjang masa seperti orang yang baru nak belajar.

Selain itu, soalan mereka juga berbunyi seperti ini “Kenapa tak boleh melakukannya?” Walapupun idea itu belum diguna atau dilaksanakan mereka tidak berhenti menanya seperti “Bolehkan ia dilakukan?” “Kenapa perlu buat seperti ini?” dan sebagainya. 

2) Praktiskan “Zero Based Thinking” 

Maksud “Zero Based Thinking” adalah membuat sesuatu keputusan itu dengan hanya menggunakan imaginasi yang ada.

Dan jika keputusan itu tidak boleh pakai atau diterima, buat idea baru dengan menggunakan apa yang ada sebelum ini. Kiranya berhenti apa yang anda buat sekarang dan buat lain dengan material yang anda ada sebelum ini.

Dengan teknik berfikir secara kreatif seperti ini anda dapat meningkatkan lagi kreativiti dan kualiti dalam kerja. 

3) Buat penulisan 500 perkataan tanpa topik apapun 

Teknik berfikir secara kreatif yang seterusnya adalah dengan membuat penulisan sebanyak yang mungkin tak kisah secara bertulis atau menaip.

Walaupun tiada tajuk utama, tiada topik dan isi-isi kandungannya, tetapi anda boleh jadikan ia satu praktis untuk berfikir secara meluas dan lebih kreatif tentang sesuatu perkara atau isu.

Biasanya, penulisan seorang yang kreatif selalunya berakhir dengan perkara yang aneh dan pelik tapi dalam masa yang sama peningkatan untuk berfikir lebih kreatif dalam diri seseorang itu akan jadi meningkat.

4) Membuat senaman yang berterusan 

Senaman juga salah satu teknik untuk berfikir secara kreatif. Satu kajian telah menyatakan senaman juga boleh menigkatkan keupayaan anda untuk berfikir secara kreatif. 

Salah satu kajian telah dijalankan oleh penyelidik yang mana separuh peserta mengikuti senaman video, manakala separuh lagi hanya menonton video.

Berdasarkan kajian ini, didapati kedua peserta ini mempunyai pemikiran yang berbeza. Yang mana peserta yang mengikuti senaman video itu mempunyai daya pemikiran yang lebih baik dari peserta yang hanya menonton sahaja.

Jadi dengan senaman sahaja anda boleh memikirkan idea yang pelbagai dengan lebih luas dan kreatif. Dalam masa yang sama ia juga membantu anda untuk kekal sihat. 

5) Pelbagaikan lagi “habit” anda untuk mendapatkan idea kreatif

Sesetengah orang habit mendengar lagu atau muzik boleh mendapatkan idea. Contoh genre muzik yang biasa didengar untuk dapatkan idea kreatif ialah jazz dan country.

Selain itu, ada juga yang suka tenung gambar atau simbol yang buat mereka tenang untuk dapatkan idea. Antara habit lain yang mungkin sedikit pelik tapi ada juga yang gunakannya, iaitu bercakap dengan alam semulajadi.

Selain itu, salah satu teknik untuk berfikir secara kreatif adalah membaca buku-buku yang berkaitan dengan kerja yang sedang anda lakukan. Jadikan membaca salah satu habit kerana ia dapat bantu anda untuk mendapat pelbagai idea terutamanya dari segi selesaikan masalah. 

Akhir kata, untuk menjadi seorang yang kreatif bukan hanya perlu fikir di luar kotak tetapi teknik-teknik yang betul juga memainkan peranan yang penting. 

Tambahan pula orang yang paling kreatif juga memerlukan bantuan orang sekelilingnya untuk dapatkan inspirasi dan idea yang bernas. 

 

Pendapat anda?
Share: