Kerjaya

Antara Skills Besar Yang Wajib Anda Kena Ada

Ada beberapa skills yang patut anda pelajari jika ingin pergi jauh dalam sesuatu karier pekerjaan profesional.

Ramai majikan yang memberitahu bahawa kebanyakkan fresh grad ini bukannya tiada kemahiran-kemahiran ini tetapi sebenarnya mereka tidak cukup menguasai.

Menguasai disini bermaksud anda betul-betul faham bagaimana fungsi setiap satu skills ini dan
bila masa ia perlu digunakan.

Anda kena tahu syarikat  bukan hanya melihat pointer anda semata-mata sahaja. Kesilapan anggapan graduan banyak berlaku disini, syarikat mahu berkembang dengan mewujudkan individu yang cemerlang dengan merangkumi pelbagai aspek.

Okay jom lihat skills yang patut anda kuasai. Antaranya:

1) Mahir Menyelesaikan Masalah Kompleks

Macam mana anda boleh menyelesaikan sesuatu masalah yang kompleks, kenalpasti/menilai/analisis dan
lakukan tindakan dengan segera.

2) Pemikiran Kritikal

Jika anda ada, ia satu bonus yang besar. Dalam keadaan kecemasan, anda mempunyai daya pemikiran yang pantas untuk menyelesai dan mengenal pasti sesuatu masalah dengan cepat dan tahu menanganinya dengan memberi best solution.

3) Kreativiti

Ini sangat bagus untuk mengelakan sesebuah company menjadi tepu. Dengan adanya daya kreativiti yang tinggi, ia dapat memberikan manfaat dan sentiasa menemukan idea-idea yang baru untuk disumbangkan kepada syarikat.

4) Pengurusan Manusia

Dalam sesebuah organisasi mestilah ramai ahlinya, cara anda bekerja dengan mereka dengan mewujudkan friendly environment adalah sesuatu yang sangat penting.

Orang sekeliling andalah aset kepada anda di tempat kerja. Mereka akan mempengaruhi dan membantu kita menjadi lebih baik secara tidak langsung.

5) Deligasi

Pengurusan kerja yang banyak dan mengagihkan kepada mereka yang sepatutnya dengan betul dan baik adalah cara “smart work”. Ini akan mendatangkan hasil yang sangat positif pada syarikat. 

Bukan membuat semua kerja seorang diri kerana setiap manusia itu ada limit dalam sesuatu kerja yang mereka buat.

6) Kecerdasan Emosi

Di tempat kerja kita kena sentiasa profesional, mengawal emosi dalam sesuatu hal amatlah penting supaya tidak berlaku sesuatu perkara yang diluar jangkaan di tempat kerja.

Kecerdasan emosi yang tinggi dapat mengawal sesuatu hal dengan baik dan mengelakkan keadaan itu
menjadi lebih buruk lagi.

7) Kemahiran Membuat Keputusan

Jika anda seorang yang ada pangkat di tempat kerja, membuat keputusan adalah perkara yang paling mahal dalam sesebuah syarikat. Keputusan yang tepat akan membawa kebaikan dan keuntungan.

Ia tidak mudah untuk membuat keputusan kerana ia melibatkan masa hadapan sesebuah syarikat / organisasi itu. 

8) Kemahiran Berunding

Belajar untuk berunding dengan pihak lain. Lagi-lagi yang melibatkan pihak luar yang boleh menjana sesuatu kebaikan kepada syarikat. Skills negotiation yang betul boleh menjana long term bussiness pada sesuatu syarikat.

Banyak lagi sebenarnya soft skills yang boleh ditekankan, ramai yang berpendapat bahawa ia tidak penting kepada dunia kerjaya anda kerana belum merasai dan mengalaminya.

Sebenarnya banyak lagi soft skills yang tidak ada dalam penulisan ini, apa pendapat anda mengenai kepentingan soft skills ini ? Kalau anda rasa banyak lagi kemahiran yang lebih penting, boleh share kan pendapat anda di ruangan komen dibawah.

Pendapat anda?
Share: