Umum

5 Tips Menghilangkan Perasaan Gemuruh Ketika Temuduga

5-tips-menghilangkan-perasaan-gemuruh-ketika-temuduga

Bagi siapa yang baru tamat belajar, semestinya sekarang adalah fasa anda mencari kerja. Dan tidak lama lagi akan mendapat satu panggilan untuk ke sesi temuduga.

Sesi temuduga memang suatu perkara yang membuatkan anda sedikit gemuruh. Anda perlu tahu bagaimana untuk menghilangkan perasaan gemuruh ketika temuduga.

Anda perlu tahu bagaimana untuk atasi perasaan gemuruh yang datang secara tiba-tiba ini. Selalunya mereka yang tidak mengetahui nak urus perasaan ini akan menyebabkan individu itu hilang rasa semangat dan paling teruk boleh “blank” apabila sesi temuduga berlangsung.

Gemuruh ketika sesi temuduga ini merupakan perkara yang biasa bagi setiap mereka yang melaluinya.

Kerana kita sentiasa memikirkan banyak perkara apa yang akan berlaku ketika temuduga.Terlalu “overthinking” menyebabkan perasaan gemuruh boleh menjadi-jadi.

Ini merupakan 5 Tips Menghilangkan Gemuruh  Ketika Temuduga :

1) Ketahui diri anda dengan jelas

Apa yang dimaksudkan disini adalah, sebelum anda ke sesi temuduga. Pastikan anda ketahui diri anda sebenar-benarnya.

Dari segi motif mengapa anda inginkan kerja disitu, kekuatan anda untuk memastikan anda orang yang paling sesuai pada jawatan yang dipohon dan apa pengalaman dan pengetahuan yang anda untuk menjadi asset yang besar untuk tanggungjawab yang ditawarkan.

Apabila anda jelas mengenai beberapa perkara ini, akan membuatkan anda lebih fokus dan menyerlah ketika ditemuduga.

2) Percaya diri anda sendiri

Apabila anda sudah mengkaji syarikat/industri yang sedang anda lamar itu, ketahui kunci kemahiran atau pengalaman anda yang paling baik untuk memastikan anda adalah orang yang paling sesuai untuk jawatan berkenaan.

Jika anda sudah mengetahuinya, anda boleh bersandarkan kepada kunci kemahiran dan pengalaman berkenaan untuk meyakinkan bakal majikan anda. Kesan daripada menyedari perkara ini akan membuatkan anda bertambah yakin semasa sesi temuduga.

Sekarang tiba masanya anda bertenang dan percaya kepada diri!

3) Cuba lakukan “mock-up interview”

Jika anda merasakan sesi temuduga merupakan satu situasi yang anda tidak selesa mengenainya, pastikan anda cuba lakukannya terlebih dahulu untuk membiasakan perasaan berkenaan.

Adakan sesi “mockup interview” untuk anda merasainya sendiri. Anda boleh lakukanya bersama pensyarah, teman rapat ataupun keluarga anda sendiri.

Pada sesi mockup ini secara tidak langsung anda akan dapat melihat sedikit demi sedikit dimana kelamahan anda untuk anda perbetulkannya. Ianya sangat penting demi persediaan yang rapi.

4) Memahami bahawa ia bukan situasi lulus ataupun gagal

Ya memang tujuan sesi temuduga adalah untuk mendapatkan tawaran kerja yang diberikan. Tapi ini tidak bermakna ia merupakan satu situasi untuk meletakkan anda seorang yang Berjaya atau gagal.

Pengambilan sesuatu kerja ini merupakan satu perkara yang subjektif. Anda tidak mengetahui dengan siapa yang akan anda berjumpa, bagaimana jangkaan di luar kriteria yang bakal majikan anda mahukan, dan anda tidak tahu situasi yang bakal anda hadapi yang boleh menpengaruhi kepada keputusan mereka.

Ini merupakan perkara-perkara yang diluar kawalan anda. Apa yang perlu anda fokus dan tekankan adalah “do your best!”.

Tunjukkan anda seseorang yang benar layak itu mendapat jawatan berkenaan, jika keputusannya tidak menyebelahi anda, ia bukan bermakna anda seorang yang gagal.

Mungkin skill yang anda mahir itu lebih sesuai di tempat lain ataupun sesi temuduga itu boleh menjadi sebagai satu persedian anda pada untuk next interview.

5) Membuat Perbandingan

Apabila anda berada pada sesi temuduga, pastinya akan ada beberapa individu yang lain yang akan bersaing dengan anda.

Teruskan buat hubungan dengan mereka dan jangan sesekali bertanya mengenai pengalaman kerja, pelajaran ataupun perkara yang boleh membuatkan anda “mental down”.

Yang paling penting jangan sesekali meletakkan tekanan kepada diri anda untuk membuat perbandingan di antara anda dan calon yang lain.

Ini kerana masing-masing mempunyai keistimewaan yang berbeza yang tidak boleh untuk dibuat perbandingan. Anda hanya perlu fokus kepada apa yang perlu anda sampaikan sahaja.

Jika anda sudah membuat 5 tips menghilangkan gemuruh ini tetapi masih lagi perasaan berkenaan hadir pada diri anda, ingat kembali fokus-fokus anda kepada 5 perkara yang telah anda buat sebelum ini.

Motif anda hadir ke temuduga, kekuatan yang anda, fahami balik dengan jelas ini bukan satu kelulusan ataupun kegagalan dan sebagainya.

Akhir sekali, selalu melakukan senaman tarik dan hembus nafas untuk menenangkan diri anda.

Dan sudah tiba masanya untuk anda tunjukkan kepada mereka apa yang anda ada.

 

 

Pendapat anda?
Share: